Ftáčnik predložil správu o obstarávaní,podľa poslancov zametá kauzu pod koberec

21.02.2012 Bratislava

Bratislava 21. februára (TASR) - Primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru) predložil dnes mestským poslancom správu o dodržaní pravidiel pri verejnom obstarávaní dezinsekcie v roku 2011. Podľa poslanca Iva Nesrovnala (SDKÚ-DS a Most-Híd) správa nerieši základné otázky a je nedôveryhodná. Primátora obvinil, že kauzu zametá pod koberec.

Mestskí poslanci z klubu SDKÚ-DS a Most-Híd už začiatkom februára vyčítali primátorovi, že pri výbere spoločnosti na hubenie komárov žiadal nepotrebný certifikát, ktorý konkurencia nemala. Primátor vtedy povedal, že pri verejnom obstarávaní úradník vyhodnotil túto podmienku za relevantnú.

Dnes poslanci žiadajú primátora, aby im odpovedal na otázku, kto a prečo dal pokyn na zaradenie certifikátu. Podľa hovorcu primátora Ľubomíra Andrassyho mesto pri definovaní podmienok vychádzalo z pravidiel, ktoré mali napríklad Slovenské elektrárne pri obdobnej súťaži. \"Firma, ktorá zabezpečuje postreky, by mala mať zabezpečený systém a chránené informácie, pretože pracuje s nebezpečnými jedovatými materiálmi,\" vysvetlil pre TASR.

Keďže mesto nemalo uzatvorenú rámcovú zmluvu na realizáciu postrekov proti komárom, vyhlásil Ftáčnik v júni 2011 súťaž s využitím elektronickej aukcie. \"Oznámenie o vyhlásení súťaže bolo zverejnené aj vo Vestníku Úradu pre verejné obstarávanie,\" uviedol Andrassy. Do súťaže sa prihlásili štyria súťažiaci, pričom všetky súťažné podmienky spĺňala len košická spoločnosť Asanarates. \"Aukcia v októbri minulého roka vygenerovala cenu 15,80 eur/ha a to vďaka tomu, že súťažiaci nedisponoval informáciou, že je len jediným uchádzačom, ktorý splnil kritériá súťaže,\" poznamenal Andrassy.

Certifikát o zavedení systému manažérstva informačnej bezpečnosti predložili traja zo štyroch uchádzačov, len spoločnosť Chemix-D túto podmienku nesplnila, avšak v čase obstarávania na nej pracovala. Zákon o verejnom obstarávaní dáva priestor na námietky. \"Do dnešného dňa sme však žiadnu nedostali,\" povedal dnes Andrassy s tým, že tak neurobila ani spomínaná Chemix-D, ktorá mala v minulosti výsostné postavenie pri realizácii dezinsekcie. \"Primátor preto mohol reagovať na možný diskriminačný priebeh súťaže až po tom, ako ho na takúto možnosť upozornili médiá,\" dodal.

Mesto sa po medializácii prípadu dohodlo so spoločnosťou Asanarates na ukončení dohody. \"Košická spoločnosť si nebude nárokovať žiadne sankcie, ani náhradu škody,\" podotkol Andrassy s tým, že magistrát v najbližšom období vyhlási novú súťaž za rovnakých podmienok. Výnimkou však bude požiadavka na predloženie certifikátu o zavedení systému manažérstva informačnej bezpečnosti.

Magistrát na pokyn primátora upravil interný predpis o verejnom obstarávaní, v ktorom ustanovil, že v prípade, ak bude v rámci verejného obstarávania úspešný iba jeden uchádzač, je výberová komisia povinná predložiť primátorovi svoje stanovisko, či sa má v procese verejného obstarávania pokračovať alebo nie.
 

Vyberte región